Η οργάνωση του παιδικού δωματίου αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς γονείς. Αυτό συμβαίνει διότι πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις επιλογές τους ώστε να διατηρηθεί η παιδικότητα του χώρου ενώ παράλληλα να προστεθεί και η απαραίτητη λειτουργικότητα. Γι’ αυτόν το λόγο είμαστε εδώ! Για να σας προτείνουμε τις καλύτερες και πιο σύντομες συμβουλές για την οργάνωση παιδικού δωματίου. Είναι σημαντικό ο χώρος να εξυπηρετεί τα παιδιά σας αλλά και εσάς που φροντίζετε για την τακτοποίηση και καθαριότητα του δωματίου. Εδώ θα βρείτε 5 tips για τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην οργάνωση παιδικού δωματίου για να δημιουργήσετε έναν όμορφο χώρο για το παιδί σας.

Tip #1: Σκεφτείτε σαν παιδί

Για την οργάνωση παιδικού δωματίου οι λύσεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο ίδιο το παιδί. Τα μεγάλα έπιπλα και οι συρταριέρες δεν εξυπηρετούν απαραίτητα τις ανάγκες ενός παιδιού. Τα μικρά χεράκια δεν μπορούν να σύρουν και να ανοίξουν μεγάλα και βαριά συρτάρια. Το ίδιο και οι ντουλάπες που μπορεί οι ράγες τους να είναι ψηλά και οι πόρτες τους βαριές που ίσως να είναι και επικίνδυνες για τα παιδικά χέρια. Για τα μικρά παιδιά λοιπόν καλό είναι να αφαιρέσετε τις πόρτες τελείως ή να επιλέξετε πόρτες με ασφάλειες. Χρησιμοποιήστε ράγες που προσαρμόζονται στο ύψος των παιδιών και αντίστοιχες κρεμάστρες ώστε να μπορεί να έχει και το ίδιο πρόσβαση.

Tip #2: Εύκολο να βγει, εύκολο να τακτοποιηθεί.

Διαμορφώστε το χώρο με τρόπο ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση το παιδί, έτσι θα το ενθαρρύνετε να κρατάει την τάξη και την καθαριότητα στο δωμάτιο του. Αυτή η διάταξη επιτρέπει στο παιδί να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη φροντίδα και τη συντήρηση του δωματίου του, προάγοντας έτσι την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή του.

Για παράδειγμα τακτοποιήστε τα βιβλία και τα αγαπημένα αντικείμενα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο για το παιδί να τα προσεγγίσει αλλά και να τα ξαναβάλει στη θέση τους. Τα μεγάλα σε μέγεθος βιβλία θα ήταν καλύτερο να τα βάλετε σε ένα χαμηλό ράφι στις παιδικές βιβλιοθήκες και να τα χωρίσετε με πλαστικά διαχωριστικά. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να διαλέξει αυτό που θέλει χωρίς να πέσουν όλα τα υπόλοιπα και μετά να είναι δύσκολο να τακτοποιηθούν.

Tip #3: Ξεκινάμε από κάτω προς το πάνω.

Η τρίτη συμβουλή αναφέρεται στην τακτοποίηση και στην οργάνωση του παιδικού δωματίου από κάτω προς το πάνω. Τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά θα πρέπει να μπουν στα κάτω ράφια ή κουτιά αποθήκευσης για την πιο εύκολη πρόσβασή τους από το ίδιο το παιδί. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη δημιουργία μιας λογικής οργάνωσης και διευκολύνει το παιδί να βρίσκει εύκολα τα πράγματά του.

Όσα δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά μπορούν να μπουν στα ψηλά ράφια και βιβλιοθήκες. Επιλέξτε παιδικά έπιπλα που θα σας επιτρέπουν να οργανώσετε τα πράγματα με βάση την προτεραιότητά τους και να δημιουργήσετε ένα σύστημα οργάνωσης που θα είναι λειτουργικό και ευέλικτο.

Tip #4: Ταμπελίτσες, ετικέτες κι άλλες ετικέτες.

Η τέταρτη συμβουλή αφορά την χρήση από ετικέτες και ταμπελίτσες για την οργάνωση παιδικού δωμάτιου καθώς και για την πιο εύκολη τακτοποίησή του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δική σας μοναδική αυτοκόλλητη ετικέτα, που θα εκτυπώσετε από τον υπολογιστή σας. Φτιάξτε πολλές και σε διάφορα μεγέθη για να τις τοποθετήσετε παντού! Σε κουτιά αποθήκευσης, πλαστικά δοχεία, μέσα κι έξω στα συρτάρια και στα ράφια ώστε το παιδί να μπορεί εύκολα να αναγνωρίζει το περιεχόμενο και να οργανώνει τα πράγματά του. Αν τα παιδιά σας είναι μικρά και δεν διαβάζουν τυπώστε εικονίτσες στις ετικέτες. Έτσι, μπορείτε να παίξετε και το παιχνίδι «ταίριαξε την ετικέτα» με τα παιδιά σας, για να σας βοηθούν στην τακτοποίηση.

Tip #5: Ρουτίνα τακτοποίησης.

Το τελευταίο tip αφορά την δημιουργία μιας ρουτίνας τακτοποίησης. Υποθετικά κάνατε όσα πρέπει για την οργάνωση παιδικού δωματίου. Φανταστείτε το λοιπόν πεντακάθαρο και τακτοποιημένο. Για πόση ώρα θα μείνει έτσι; Όχι για πολύ φυσικά. Και είναι λογικό. Αν θέλετε να μένει τακτοποιημένο όλη μέρα καθιερώστε μια ρουτίνα. Πρωινό και απογευματινό μάζεμα. Ζητήστε από τα παιδιά σας να συμμετέχουν σαν να είναι παιχνίδι. Το πρωινό περιλαμβάνει μάζεμα ρούχων και σκεπασμάτων, ενώ το απογευματινό – μάζεμα παιχνιδιών.

Με το διαχωρισμό της τακτοποίησης σε δυο κομμάτια βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί δεν προλαβαίνει να κουραστεί και να χάσει ενδιαφέρον. Μετά από λίγο καιρό αφού ξεκινήσετε την ρουτίνα, θα παρατηρήσετε ότι το παιδί την κάνει χωρίς να του τη ζητήσετε. Είναι σημαντικό όμως να είστε και εσείς συνεπής και σταθερή σε αυτήν.

Δημιουργήστε το σπίτι των ονείρων σας με έπιπλα Lusso!

Με τη σωστή οργάνωση του παιδικού δωματίου και τη κατάλληλη προσέγγιση, ο χώρος θα διατηρείται καθαρός και τακτοποιημένος αλλά ακόμα και όταν γίνεται λίγο ακατάστατος θα είναι πιο εύκολο το συμμάζεμά του. Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας χώρος παιχνιδιού, μάθησης και ηρεμίας για το παιδί καθώς προάγει τη δημιουργικότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία του. Επομένως, η σωστή οργάνωση του είναι πολύ σημαντική.

Μην ξεχνάτε όμως, ότι όποιος και αν είναι ο τρόπος που θα αποφασίσετε να οργανώσετε και να διακοσμήσετε το δωμάτιο του παιδιού σας αλλά και όλο σας το σπίτι, σημασία έχει το προσωπικό σας στυλ. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθετε άνετα και όμορφα στον χώρο σας ανά πάσα στιγμή και το Lusso είναι εδώ για να σας βοηθήσει να βρείτε τις κατάλληλες επιλογές για εσάς και την οικογένεια σας.

Εάν ψάχνετε έπιπλα στη Θεσσαλονίκη, στο Lusso, έχουμε ως γνώμονα κάθε σας ανάγκη και σας προσφέρουμε επιλογές υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Κάντε το σπίτι τον ονείρων σας πραγματικότητα με τη βοήθεια του Lusso!